spisebord

Rundt eller rektangulært spisebord – hvilken av dem er best egnet?

Hvor stort bord og i hvilken form det vil stå på kjøkkenet vårt, avhenger i stor grad av størrelsen på rommet møblene skal plasseres i. Det er umulig å forestille seg et stort spisebord i interiøret med et areal på flere kvadratmeter, og omvendt: et lite bord som ligger i et romslig kjøkken vil se grotesk ut, samtidig som det er et upraktisk og ubrukelig møbel. Det tilsvarer formen på bordet – formen avhenger av flere faktorer som en fellesnevner må trekkes fra. Så – hvilken form på bordet er best egnet?

Moderne runde spisebord

Rundt bord nyter ufladderende interesse. De er elegante og dyktig valgt optisk forstørre rommet. Stylister anbefaler moderne runde kjøkkenbord først og fremst til små leiligheter. Det er lettere for dem å finne en vinkel, selv om det ikke er noe som fører dem til veggen, som rektangulære spisebord. Nærheten til avslørerne er også betydelig. Menneskene som sitter ved det runde bordet vender mot hverandre. Derfor er rundbordet et synonym for forsoning og kompromiss.

Praktisk bord til spisestue
Spisebord tre Scandi

Rundt spisebord – hvorfor velge det?

 • Det passer perfekt til de fleste stiler der du kan dekorere kjøkkenet. Når du velger riktige etterbehandlingsmaterialer, kan det også være en dekorasjon av et moderne spisestuen.
 • Veldig «romslig» – på et rundt bord vil det passe mye mer enn på et torg med lignende dimensjoner.
 • Det er «rettferdig» – uansett om det er 3,4 eller 7 personer som sitter ved et rundt bord, alle avslørere er like, jevnt fordelt rundt bordet og har lik tilgang til oppvasken som er plassert i sentrum.
 • Ideelt egnet til kjøkken med store mellomrom – da er fri tilgang fra alle sider garantert.

Det runde bordet har også sine ulemper:

 • Tar mye plass på kjøkkenet, så det egner seg ikke i veldig små rom.
 • Det er ikke veldig justerbart – hvis du trenger å skape ekstra plass, får vi ikke mye ved å flytte det til hjørnet av kjøkkenet.
Rundt bord til spisestue
Rundt bord eik Cono

Rektangulært spisebord, eller tradisjon i en ny form

Det er ikke en mer åpenbar og naturlig form på bordet enn et rektangel, som er en naturlig representasjon av formen til de fleste rom. Og selv om det er en idé som er så gammel som verden, nyter moderne designere fortsatt dets praktiske egenskaper. Rektangulære spisebord er det optimale valget for folk som elsker familieferie i en større gruppe eller overdådige middager for 12 personer, legg på et estetisk rektangulært bord, hvis størrelse ikke trenger å være overveldende, hvis du velger en lys, moderne design med en tynn topp og smal ben eller ett kreativt bein i sentrum.

estetisk rektangulært spisebord
Spisebord hvit Gros

Rektangulært kjøkkenbord – proffer:

 • Passer til moderne, minimalistisk spisestue, der enkle, geometriske møbler former.
 • Passer perfekt på et lite kjøkken – det tar ikke mye plass.
 • På grunn av formen, passer den til de fleste rom, som også vanligvis er rektangulære eller firkantede.
 • Om nødvendig (f.eks. Når det trengs ekstra plass på kjøkkenet), kan den flyttes til en av veggene eller plasseres i et hjørne av rommet.
 • Kan fungere som en benkeplate, spesielt når den er plassert i nærheten av møbler.
 • På kjøkkenet åpent mot stuen kan det være en stor konvensjonell grense mellom kjøkkenet og det tilstøtende rommet.

Imidlertid har det også flere ulemper:

 • Skarpe kanter kan være en trussel for små barn, men voksne kan også buggy om dem, spesielt på et trangt kjøkken.
 • Det er situasjoner når du trenger å få plass til litt flere mennesker ved bordet, da må noen sitte nær hjørnene på møblene, noe som ikke er veldig behagelig.
Stor spisebord til spisestue
Spisebord Xavier

Summering

Det runde spisebordet er et flott, sosialt møbel, fordi det introduserer intet hierarki og alle kan føle seg verdsatt under en samtale. Denne typen møbler er også et flott dekorativt element, men det må huskes at det krever mer plass.

I sin tur tar rektangulære møbler mindre plass og har plass til flere spisestuestoler. På denne måten kan vi lage en stor spisestue for hele familien.
Når du velger et rektangulært bord, bør du også bli guidet av din egen smak. Det viktigste er at interiøret kompletterer vår personlighet.

One Comment

 1. Pingback: Spisestuemøbler - hvordan velge det perfekte bordet og stoler?

Leave a Comment